35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2200£% -0.08
3.054,88%0,86
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Diyet yapıyorsunuz ve sağlıkla zayıflamak istiyorsunuz. Peki, leblebi kilo aldırır mı? Faydaları nelerdir, besin değeri ve diyetteki önemi nedir? Hepsi ve daha fazlasını özel haberimizden okuyabilirsiniz.
Bakliyat türlerinden biri olan nohuttan elde edilen leblebi, kararında tüketildiği takdirde sağlıklı beslenme açısından faydalıdır.
Yarım çay bardağı leblebi ortalama 100 kaloridir. Diyet yapanların günde ortalama 1500 kalori alabileceği bilgisini göz önünde bulundurursak, günde 100 kaloriyi leblebiden almak gayet uygundur. Leblebinin yanında bir bardak su veya bitki çayı içmek, sindirimi kolaylaştırır. Bu şekilde, ara öğünde leblebi yediğinizde kilo vermeye yardımcı olur. Ancak, fazla yerseniz kilo almaya sebep olabilir.
Öncelikle, şunu göz önünde bulundurmak gerekir: Hiçbir besin, tek başına kilo vermeyi sağlamaz. Sağlıklı beslenme bir bütündür. Ancak, güzel haber var: Ölçüsünde dikkat ederseniz, leblebi kilo vermenize yardımcı olabilir.
Özellikle, ara öğünlerde tüketmek üzere leblebi harika bir seçimdir. Temiz karbonhidrat, diyet lifleri, protein bulunduran leblebi, kilo vermeye yardımcı olur. Haftada birkaç gün, ara öğünlerde bir avuç içi leblebi yemek uygundur.
Diyet lifleri içeren leblebi, bağırsak sağlığı için faydalıdır. Midede uzun süre kalıp tokluk hissi verir. Mide yanması veya ekşimesine iyi gelir. Leblebinin kabız yapmasıyla ilgili kesin bir bilgi yoktur. Ancak, diyet lifleri içerdiği için kabızlığın giderilmesinde faydalı olabilir.
Leblebi, esasında bir bakliyat olduğu için bağırsaklarda emilimi ve midede sindirimi bazı insanlar için zorlayıcı olabilir. Daha uzun süre tok hissetmek, zayıflamak için faydasından yararlanmak ve kolay sindirim için leblebi yerken aşağıdakilerden birini içebilirsiniz.
Yanında içeceğiniz bu faydalı içecekler sayesinde, kabızlık, ishal, gaz, karın şişkinliği gibi problemlerin oluşmasını önleyebilirsiniz.
Sarı ve beyaz leblebi, gördükleri işlem sonucu elde edilir. Nohut kabukları soyulup kavrulursa sarı leblebi, kabukları soyulmadan kavurulursa beyaz leblebi olur. Diyet ve sağlık açısından değerlendirdiğimizde, daha az işlem görmüş olan beyaz leblebi daha faydalıdır. Elbette, sarı leblebiden de yarar görürsünüz.
Leblebi, içerdiği amino asitler, triptofan ve serotonin ile süper bir besindir. Hem diyet hem vücut sağlığı için faydalıdır. Daha çabuk uyumaya yardımcı olur, serotonin hormonu salımını artırıp mutlu ve dengeli hissetmeye katkısı vardır.
Akşamüstü ara öğününde veya akşam yemeğinden bir saat sonra bir avuç içi leblebi ve yanında bir bardak sıcak süt içerek hem daha kolay uyuyabilir hem de kilo vermek için sağlıklı bir adım atabilirsiniz.
Posa içeriği yüksek besinlerden biri olan leblebi, şeker hastaları ve insülin direnci olanlar için de faydalıdır. Pektin ve gam gibi çözünür diyet lifleri bulunduran leblebi, kandaki kötü kolesterolün düşmesine ve bir şeker türü olan glikozun bağırsaktaki emiliminin azaltılmasına yardımcı olur. İşte, bu etkisiyle insülin yani kan şekerinin dengeli salımını ve emiliminde faydalıdır.
Ceviz tüketimi kalp hastalığı riskini azaltıyor!